جوان آنلاین: رژیم صهیونیستی در پوشش حمایت از دروزیها، دیروز حملات گستردهای را به مناطق مختلف سوریه انجام داد؛ حملاتی که به گفته منابع امنیتی و رسانههای دولتی سوریه، بیشترین وسعت جغرافیایی را از آغاز حملات تاکنون شامل میشد. اقدامی که تحلیلگران آن را نه صرفاً یک واکنش دفاعی، بلکه بخشی از پروژه بلندمدت برای تضعیف و در نهایت تجزیه سوریه ارزیابی میکنند.
به گزارش «جوان»، درحالی که برخی ناظران پیشبینی میکردند که با سقوط دولت بشار اسد و روی کار آمدن گروههای مسلح در سوریه، رژیم صهیونیستی عملیات نظامی در این کشور را کاهش خواهد داد، اما روند تحولات ماههای اخیر نشان میدهد که اسرائیل بیش از گذشته خاک سوریه را به عرصه تاختوتاز خود تبدیل کرده است.
پس از حمله روز جمعه ارتش اسرائیل به نزدیکی کاخ ریاست جمهوری سوریه که آن را هشداری به احمد الشرع، ملقب به ابومحمد الجولانی، رئیس موقت سوریه اعلام کرد، بامداد شنبه نیز جنگندههای این رژیم به دفعات مختلف مناطقی را در غرب و جنوب سوریه بمباران کردند.
شبکه المیادین گزارش داد که جنگندههای اسرائیلی، یک انبار در اردوگاه قدیمی ارتش سوریه در حومه حماه را هدف قرار دادهاند. جنگندههای رژیم صهیونیستی همچنین منطقه الشعره در حومه لاذقیه را بمباران کردند. صهیونیستها دو بار نیز اطراف حرستا و الکسوه در حومه دمشق را بمباران کردند. رسانههای عبری هم از حملات جنگندههای این رژیم به ادلب خبر دادند. منطقه بین برزه و حومه حرستا در حومه دمشق و شهرک موثبین در حومه درعا هم هدف حملات رژیم صهیونیستی قرار گرفته است.
الجزیره نیز از حمله جنگندههای ارتش اسرائیل به هنگ ۴۱ ارتش سوریه در نزدیکی بیمارستان نظامی حرستا در حومه دمشق خبر داد. در حملات جنگندههای اسرائیلی به پایتخت سوریه، منطقه جبل قاسیون هدف قرار گرفت. بهگفته منابع سوری، هواپیماهای جنگی اسرائیلی، دستکم هفت بار اطراف دمشق و حومه آن را بمباران کردهاند که فرودگاه المزه یکی از این اهداف بود.
رسانههای سوری از زخمی شدن چهار شهروند در حملات جنگندههای اسرائیلی به منطقه حرستا خبر دادند.
روزنامه معاریو در گزارشی اعلام کرد که دیروز بزرگترین حمله اسرائیل به سوریه پس از سقوط بشار اسد انجام شده است. یک مرکز سوری با اشاره به تجاوزات مکرر این رژیم اعلام کرد: سوریه در معرض سنگینترین موج حملات و بمباران در تاریخ خود قرار گرفته است.
همچنین، رسانههای عبری گزارش دادند که جنگندههای ترکیهای وارد حریم هوایی سوریه بهسمت جنوب شدند و هشدارهایی برای جنگندههای اسرائیلی برای ترک آسمان سوریه ارسال کردند. با این حال، برخی رسانهها ادعا کردند که تلآویو به امریکا پیام داده که اگر یک بار دیگر ترکیه بخواهد در حملات این رژیم به سوریه مداخله کند، هواپیماهای اردوغان را سرنگون خواهد کرد.
منابع محلی به شبکه الجزیره گفتهاند که یک بالگرد اسرائیلی در شهر سویدا در جنوب سوریه فرود آمد و پس از مدت کوتاهی آن منطقه را ترک کرد. برخی منابع گفتهاند که نظامیان اشغالگر احتمالاً رهبر دروزیهای سوری را به سرزمینهای اشغالی انتقال دادهاند تا از حملات احتمالی تحریرالشام در امان بماند. ارتش اسرائیل نیز در بیانیهای اعلام کرد: «طی بامداد شنبه پنج شهروند دروزی را برای معالجه به اسرائیل منتقل کردیم. این شهروندان به بیمارستان زیو در شهر صفد منتقل شدند.»
حملات گسترده اسرائیل به سوریه که به بهانه دفاع از دروزیها انجام میشود درحالی است که از هفته گذشته درگیریهای شدیدی بین عناصر تحریرالشام و دروزیهای مسلح شروع شده است. با وجود صدها حمله به خاک سوریه، رژیم الجولانی تاکنون اقدامی برای مقابله با این تهدیدات انجام نداده است و پس از ماهها سکوت اخیراً آنهم به خاطر اینکه موشکهای اسرائیلی بیخ گوش او فرود آمدند، مجبور شد این حملات را محکوم کند.
فرصت برای تجزیه سوریه
درحالی که اسرائیل ادعا میکند در حال دفاع از جامعه دروزی در برابر تهدیدات تحریرالشام است، واقعیت میدانی نشان میدهد که این حملات بخشی از یک رویارویی گستردهتر در منطقه است. اسرائیل با برجستهسازی تنشها بین دروزیها و تحریرالشام، زمینه را برای مداخله نظامی و تقویت نفوذ خود در مناطق مرزی جولان فراهم کرده است. تحلیلگران معتقدند که هدف نهایی این اقدامات، نه حفاظت از اقلیتها، بلکه گام بهگام سوق دادن سوریه به سمت تجزیه و ایجاد مناطق حائل در مرزهای شمالی فلسطین اشغالی است.
در شرایطی که اختلافات قومی و مذهبی در سوریه بار دیگر بالا گرفته، اسرائیل با نمایش نقش «مدافع اقلیتها»، سعی دارد ساختار ملی و تمامیت ارضی این کشور را از درون متزلزل کند. تجزیه سوریه به واحدهای قومی و مذهبی همراستا با طرح «خاورمیانه جدید» است که هدف آن تضعیف کشورهای اسلامی از طریق فروپاشی ساختارهای مرکزی قدرت است. با حمایت از دروزیها، اسرائیل تلاش دارد جایگاه خود را در بلندیهای جولان تقویت کند و در بلندمدت، کنترل یا نفوذ بیشتری بر مناطق مرزی سوریه پیدا کند، اقدامی که میتواند به تغییر موازنه قدرت منطقهای منجر شود. ادامه این وضعیت، ضمن تضعیف حاکمیت دولت مرکزی، موجب فرسایش بیشتر تمامیت ارضی سوریه در بلندمدت خواهد شد.
روزنامه البناء لبنان، دیروز به نقل از محافل سیاسی مطلع در منطقه نوشت: «کشاندن سوریه به جنگ داخلی و تجزیه، پیامدهای بزرگ نظامی، امنیتی و سیاسی برای کل منطقه بهویژه لبنان، فلسطین، اردن و عراق خواهد داشت و احتمالاً این کشورها با تلاطمها و تکانههای امنیتی، مواجه خواهند شد. این محافل پیشبینی میکنند بار دیگر با دستکاری در وضعیت امنیتی عراق، بر بغداد فشار وارد خواهد شد تا شرایط سیاسی را بپذیرد، همانگونه که در سوریه اتفاق افتاده است.»
محکومیت حملات اسرائیل
اگرچه مقامات تلآویو گوششان به هشدارهای بینالمللی بدهکار نیست، با این وجود برخی کشورها مخالفت خود را با حملات تلآویو به سوریه اعلام کردند. به گزارش الجزیره، وزارت خارجه عربستان در بیانیهای تأکید کرد: عربستان به شدت حمله هوایی اسرائیل به حومه کاخ ریاست جمهوری در دمشق را محکوم میکند و بار دیگر مخالفت قاطع خود را با حملات اسرائیل به حاکمیت سوریه و امنیت و ثبات آن را هدف قرار میدهد، اعلام میدارد. عربستان بر ضرورت توقف حملات نقضکننده قانون بینالمللی اسرائیل به سوریه و منطقه تأکید دارد و ادامه این حملات، خطر خشونت و بیثباتی منطقه را همراه دارد. وزارت خارجه قطر نیز روز جمعه با صدور بیانیهای، حمله هوایی رژیم صهیونیستی به اطراف کاخ ریاستجمهوری در دمشق را بهشدت محکوم کرد. در این بیانیه آمده است: این تجاوز آشکار به حاکمیت سوریه و نقض خطرناک قوانین بینالمللی است و باید از سوی جامعه جهانی محکوم شود.
از سوی دیگر، «گییر پدرسن» فرستاده ویژه سازمان ملل به سوریه نیز گفت: ما به شدت تجاوزات مکرر اسرائیل علیه حاکمیت سوریه از جمله حملات هوایی به دمشق و شهرهای دیگر را محکوم میکنیم. طبق گزارش روسیا الیوم، وی افزود: «ما خواهان توقف فوری حملات به سوریه و عدم ایجاد خطر علیه آنها و احترام به قوانین بینالمللی و وحدت و تمامیت ارضی سوریه هستیم.» وزارت خارجه انگلیس نیز با صدور بیانیهای از حمله هوایی اخیر اسرائیل به اطراف کاخ ریاستجمهوری سوریه ابراز نگرانی و بر لزوم احترام کامل به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی سوریه تأکید کرد.